LASAGNE MÉT BECHAMELSAUS EN VERSE PASATA.

Eindelijk lasagne op de blog! Want dit gerecht weglaten uit mijn leven is echt geen optie en een goed plantbased alternatief vinden/maken lijkt niet altijd even evident. Iedereen vindt zijn eigen saus of die van de mama altijd de beste, dus feel free om je eigen draai aan dit recept te geven, wat mij betreft draait het vooral rond de lekkere, romige bechamelsaus, die iedereen waarschijnlijk vreest te moeten weglaten. Goed nieuws: bechamelsaus kan je even gemakkelijk plantaardig maken! En nog beter nieuws: het is minstens even lekker en zeker 10x zo gezond. 

Lasagna- DSC_0318 - © Beets & Roots.jpg

Dit heb je nodig:

Voor het deeg

  • Lasagnebladen naar keuze: vegan, volkoren, glutenvrij, ... Je vindt het tegenwoordig allemaal in de natuurwinkel.
  • Zelf maken kan natuurlijk ook! In dat geval heb je nodig:
  • Bloem
  • Kurkuma
  • Olijfolie
  • Water

Voor de rode saus:

  • Ongeveer 8 overrijpe tomaten
  • Zongedroogde tomaten
  • 1 rode paprika
  • Ongeveer 3 wortelen
  • Rode wijn
  • Witte wijn
  • 1 teen look
  • 1 sjalot 
  • Paprikapoeder
  • Laurier
  • Provençaalse kruiden
  • Balsamico crème (dit kan je weglaten als je geen honing wenst te gebruiken)
  • Peper & Zout

Voor de bechamelsaus:

  • Macadamia- of Brazil noten of een mengeling van de twee
  • Rijstmeel
  • 1 sjalot 
  • Peper & zout
  • Tijm 
  • Laurier
  • 2 eetlepels citroensap
  • Olijfolie
  • Kruidnagel

Overige ingrediënten:

  • 1 grote courgette
  • Walnoten
  • Edelgiestvlokken 
Lasagna- DSC_0277 - © Beets & Roots.jpg

Zo maak je het:

De rode saus

  • Verwarm ongeveer een eetlepel olie in een wokpan.
  • Voeg de look en ui toe aan de olie. 
  • Voeg er de volledige tomaten aan toe.
  • Snij de paprika in grove stukken en voeg ook deze toe aan de pan.
  • Kruid met laurier, oregano, paprikapoeder en rozemarijn.
  • Laat dit een 5-tal minuutjes stoven met deksel en roer regelmatig om.
  • Blus de mengeling met een scheut rode wijn.
  • Wanneer de alcohol verdampt is laat je het geheel nog een 5 à 10 minuten koken.
  • Rasp ondertussen de wortelen fijn. 
  • Verwijder de laurier en giet de inhoud van de pan over in een blender of in een kom als je een staafmixer gebruikt.
  • Mix tot een smeuïg geheel. 
  • Giet de tomatensaus opnieuw over in de pan en voeg er zwarte peper aan toe. 
  • Voeg de gedroogde tomaten en de geraspte wortelen toe aan de saus, zij zorgen voor de vlezige structuur. 
  • Voeg een scheut witte wijn toe aan de saus en laat nog een paar minuten verder koken. 

De bechamelsaus

  • Afhankelijk van hoeveel saus je wil maken heb je ongeveer anderhalf kopje noten nodig. Je kan alleen macadamianoten of brazilnoten gebruiken, maar ook een mengeling van de twee.
  • Voeg de noten samen met ongeveer 2,5 kopjes water toe aan een blender en blend het geheel tot je egale melk krijgt.
  • Intussen verhit je ongeveer een eetlepel olie in een kookpotje.
  • Snijd het sjalotje fijn en voeg deze toe aan de olie. 
  • Wanneer de ui ongeveer doorschijnend is, voeg je er 1/8 kopje rijstmeel aan toe.
  • Roer dit gedurende 5 minuten regelmatig om zodat het meel zeker niet bruin kleurt en voeg er dan de notenmelk aan toe, samen met een laurierblaadje en wat tijm.
  • Laat dit ongeveer een 20 minuten sudderen en roer regelmatig om zodat de saus niet verbrandt of klontert. 
  • Haal de saus van het vuur en voeg 2 eetlepels citroensap en een snufje kruidnagel toe. 
  • Proef de saus en wees verbijsterd. Net echt he?!
Lasagna- DSC_0269 - © Beets & Roots.jpg

Lasagne bladen

Ik zal heel eerlijk toegeven dat ik een poging gedaan heb om glutenvrij, vegan deeg te maken maar dat deze lichtjes gefaald is en dat ik dan toch maar vegan lasagne blaren ben gaan halen in de natuurwinkel. Deeg en bakken enzo is nog niet helemaal aan mij besteed. (working on it)

Lasagna- DSC_0264 - © Beets & Roots.jpg

Vegan, niet glutenvrij deeg is echter wel heel eenvoudig:

  • Meng bloem met water, olijfolie en kurkuma (kurkuma vervangt de eieren en geeft de gelige kleur die het eigeel normaal aan het deeg geeft).  
  • Je kan in plaats van water ook het sap van spinazie of wortelen gebruiken, om kleur en smaak aan je deeg te geven.
  • Kneed en rol het deeg en snijd in de gewenste vorm. 

Lasagne

  • Wanneer je deeg en de sauzen klaar zijn kan je de lagen beginnen indelen. 
  • De courgette kan je fijn snijden met een mandoline en als extra laag gebruiken. 
  • Je kan de lasagne afwerken met parmezaanse kaas door de bevroren walnoten fijn te raspen en er wat olijfolie en edelgiestvlokken aan toe te voegen.  
Lasagna- DSC_0298 - © Beets & Roots.jpg
Lasagna- DSC_0307 - © Beets & Roots.jpg

Veel kookplezier

&

Eet smakelijk

Camille-Beetsnroots 4.png