GEPIMPTE SPAGHETTI MET NO MEAT BALLS

Hoera. Hoera. Nu ik ontdekt heb dat plantaardige balletjes maken echt niet moeilijk is, kan ik gaan experimenteren met verschillende soorten en maten en ze gebruiken in salades en andere gerechten die ik voordien niet durfde delen omdat ik de balletjes bij Albert Hein had gehaald. Gisteren gebruikten we ze voor het eerst in een spaghetti met balletjes in tomatensaus. Eenvoudig, uiteraard en super lekker!

Linzenballetjes- DSC_1424 - © Beets & Roots.jpg

Dit heb je nodig:
(Voor 4 personen)

  • Ongeveer 300 gram ongekookte linzen. 
  • 2 grote ajuinen.
  • 1 teentje look.
  • Half kopje geroosterde walnoten.
  • 2 theelepels verse of gedroogde peterselie.
  • 3 eetlepels tomatenpuree.
  • 6 à 8 tomaten.
  • Olijfolie.
  • 2 theelepels komijn.
  • 2 theelepels currypoeder.
  • 1 theelepel chilivlokken.
  • 1 theelepel paprikapoeder.
  • Peper & zout.
  • Bovenste laagje van een blik kokosmelk. (de dikkere laag)
Linzenballetjes- DSC_1381 - © Beets & Roots.jpg
Linzenballetjes- DSC_1372 - © Beets & Roots.jpg

Zo maak je het:

  • Kook de linzen gedurende 20 à 30 minuten in gezouten water, tot ze beetgaar zijn.
  • Intussen kan je de saus al beginnen maken zodat deze lekker lang kan sudderen.
  • Snijd de ajuinen en de look fijn.
  • Was en snijd de tomaten in grove stukken.
  • Verhit een eetlepel olie in een pan en voeg het teentje look en een deel van de ui toe. (Ik gebruik ongeveer 3/4 van de ui voor de saus en 1/4 voor de balletjes.)
  • Wanneer de look en ui goudbruin kleuren voeg je er de curry, paprika en chilivlokken aan toe en even later ook de tomaten en 2 eetlepels tomatenpuree.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Na een 5-tal minuutjes kan je de saus mixen om ze dan verder te laten sudderen tot alles klaar is. Om de pan niet te beschadigen giet je de saus voor het mixen misschien best even over in een mengkom.
  • Wanneer de linzen klaar zijn doe je ze in een blender, samen met een eetlepel tomatenpuree, twee eetlepels olijfolie, de rest van de ajuin, de walnoten en de peterselie en komijn. 
  • Wanneer het geheel ongeveer helemaal gepureerd is kan je balletjes beginnen rollen. 
  • Instructies geven voor pasta te koken hoef ik denk ik niet te doen, maar de pot water mag nu wel stilaan op het vuur.
  • Ook de kokosmelk mag je nu onder de saus roeren. 
  • Voor de balletjes te bakken verhit je een goede scheut olie in een pan. Ik verkies om te bakken neutrale arachide olie. En dan ja, dan mag je gaan bakken. Als alles goed gaat, blijven de balletjes mooi samen en kan je een beetje met de pan schudden om ze aan alle kanten te laten kleuren. 
  • Balletjes klaar? Saus klaar? Pasta klaar? Dan kan je gaan serveren. Ook niet mijn sterkste kant, dus laat je inspiratie vooral de vrije loop. De enige tip die ik kan meegeven is dat je best eerst begint met de saus, zodat alle elementen van je gerecht mooi tot hun recht komen. 
  • Tot slot werk ik de pasta graag af met wat edelgiestvlokken voor een zachte kaassmaak en een beetje luzerne, zoals ik uiteindelijk bijna elk gerecht graag afwerk met edelbiest en luzerne. 
Linzenballetjes- DSC_1411 - © Beets & Roots.jpg
Linzenballetjes- DSC_1438 - © Beets & Roots.jpg

Veel kookplezier 

&

Eet smakelijk

Camille-Beetsnroots 4.png