LINGUINE MET CASHEW CRÈME, SHERRY CHAMPIGNONS, KALE EN PARMEZAAN.

Heel vaak wordt mij de vraag gesteld wat ik dan allemaal eet, sinds ik overgestapt ben op een plantaardige levensstijl. Want, 'er valt toch super veel weg'? Mijn antwoord is dan dat de opties eindeloos zijn en dat je zo veel nieuwe dingen leert kennen en zo veel alternatieven leert gebruiken. Dit receptje is daar een voorbeeld van. In een vorige recept maakte ik al eens bechamelsaus op basis van macadamianoten, maar experimenteren leert me dat je ook gerust andere noten kan gebruiken en omdat ik nu geen macadamia's in huis had, maakte ik de saus op basis van cashewnoten. Zo heerlijk romig en toch zo voedzaam. I freaking love it! 

Mushroom kale linguine- DSC_1563 - © Beets & Roots.jpg

Dit heb je nodig:
(Voor 4 personen, of voor 2 personen en leftovers voor de dag erna :-))

  • Olijfolie of arachideolie
  • 2 teentjes look
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels rijstmeel
  • 2 handenvol cashewnoten
  • 1 eetlepel tijm 
  • Laurieblaadje
  • Groentenbouillon
  • Snufje kruidnagel
  • 2 eetlepels citroensap
  • Peper & zout
  • Ongeveer 500 gram champignons. Ik gebruikte een mengeling van witte champignons en oesterzwammen
  • Scheut sherry 
  • Ongeveer 150 à 200 gram boerenkool
  • Handvol peterselie 
  • Handvol bevroren walnoten
  • Theelepel edelgiestvlokken
  • Scheutje olijfolie
Mushroom kale linguine- DSC_1573 - © Beets & Roots.jpg

Zo maak je het:

Cashew crème en béchamelsaus

  • Week eerst de cashewnoten gedurende een 3-tal uur in water. Als je dit niet voldoende op voorhand meer kan doen, kan je valsspelen door de noten 10 minuten te koken en daarna af te spoelen met koud water. (Beide methodes werken even goed, maar weken activeert noten en zaden dus dit is wel de meest nutritieve manier)
  • Doe de cashewnoten in een blender en voeg er water aan toe zodat de noten net onder staan. Blend dit al een minuutje tot je een romig mengsel krijgt. 
  • Voeg er nu 2 eetlepels citroensap aan toe, een snufje kruidnagel, een eetlepel tijm en peper en zout naar smaak. Blend dit nogmaals tot je een egale massa krijgt.
  • Verhit in een sauspan een eetlepel olie en voeg er een bijgesneden sjalotje aan toe wanneer de olie warm is. 
  • Wanneer de ui doorschijnend begint te worden voeg je er de 2 eetlepels rijstmeel aan toe. Roer dit constant om tot het meel goudbruin kleurt.
  • Voeg er nu de cashew crème aan toe en een kopje groentebouillon. Roer goed om en laat dit een 15-tal minuten sudderen op een zacht vuurtje. Voeg er ook nog een laurierblaadje aan toe. 
Mushroom kale linguine- Lasagna- DSC_0269 - © Beets & Roots - © Beets & Roots.jpg

Sherry champignons

  • Verhit in een pan een eetlepel olie en voeg er de 2 fijngesneden teentjes look aan toe wanneer de olie warm is. 
  • Snijd de champignons en voeg ook deze eraan toe, zonder extra olie toe te voegen. 
  • Wanneer de champignons goudbruin gekleurd zijn, blus je de pan met een scheut sherry. 
  • Wanneer de sherry bijna verdampt is, voeg je er de gesneden boerenkool en peterselie aan toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
Mushroom kale linguine- IMG_8769 - © Beets & Roots.jpg

Pasta

  • Kook de pasta volgens de instructies. Ik reken altijd ongeveer 125 gram pasta per persoon. (Verpakte pasta is meestal volledig vegan, maar kijk voor de zekerheid best nog even naar de ingrediënten.)
  • Wanneer de pasta klaar is, giet je hem af en voeg je hem toe aan de champignons en boerenkool. Voeg er ook de witte saus aan toe en roer alles nog even goed om. 
  • Als je merkt dat de witte saus te dik is, kan je ze altijd wat verdunnen met extra water en/of bouillon.
  • Serveer de pasta en werk af met wat walnoten parmezaan. Deze maak je door walnoten te raspen en te mengen met de edelgiestvlokken, een druppeltje olijfolie en wat peper en zout. 
Mushroom kale linguine- DSC_1597 - © Beets & Roots.jpg

Veel kookplezier

&

Eet smakelijk

Camille-Beetsnroots 4.png