GEROOSTERDE VENKEL MET BOEKWEIT, GEMBER EN APPELSIEN

In de maanden april, mei, juni & juli volgde ik een online kook cursus bij Matthew Kenney Culinary. Ik stond een goeie 120 uur achter het fornuis, leerde verschillende nieuwe technieken en ingrediënten te gebruiken en behaalde uiteindelijk een mooie score van 98/100. Met veel trots ontving ik een certificaat voor 'the fundamentals of plantbased cooking' dat nu hangt the shinen in de keuken

Voor onze eindpresentatie moesten we een menu creëren waarin we demonstreerden wat we allemaal geleerd hadden. Ik koos er voor om een salade (duuuuh) te maken met getoaste boekweit, geroosterde venkel, geblancheerde sjalotjes en een dressing van gember en appelsien. Klinkt fancy, maar is eigenlijk heel eenvoudig. 

Roasted fennel- Final Presentation Recipes- DSCF2547 - © Beets & Roots - © Beets & Roots.jpg

Dit heb je nodig:
(Voor 2 personen)

  • 2 sjalotten
  • 2 venkels 
  • Sap van 1 appelsien
  • 1 theelepel geraspte/fijngesneden gember
  • 2 theelepels anijszaad 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snufje zout en zwarte peper
  • 1/2 theelepel chili vlokken
  • 1 1/2 eetlepel kokosolie
  • 1 appelsien
  • 1 eetlepel fijngehakte (verse) tijm 
  • 1 eetlepel fijngehakte (verse) oregano
  • 80 gram boekweit
Roasted fennel- Final Presentation Recipes- DSCF2557 - © Beets & Roots - © Beets & Roots.jpg

Zo maak je het:

  • Voor de geroosterde venkel gaan we eerst de sjalotjes blancheren. Dit wil zeggen dat we ze kort gaan koken en dan gaan shocken in ijskoud water. Breng dus alvast voldoende water voor de sjalotjes aan de kook in een middelgrote kookpot en voeg er een snufje zout aan toe. Het ijsbadje kan je intussen ook al voorbereiden.
  • Wanneer het water kookt blancheer je de sjalotjes 1 minuut lang. Meteen daarna leg je ze in het ijsbadje.
  • Na enkele minuten kan je de sjalotjes pellen en halveren.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snijd het groen van de venkel (zeker niet weggooien) en halveer de venkel in de lengte of snijd ze in ringen. 
  • Verwijder de pel van de appelsien. Dit kan je het gemakkelijkste doen door bovenaan en onderaan een schijfje af te snijden zodat de appelsien blijft staan op je snijplank. Nu kan je van boven naar beneden, rondom rond de pel eraf snijden. Leg nu de appelsien op zijn zij en snijd evenwijdig met het afgeplatte vlak schijfjes van ongeveer 1 cm. Verwijder de pitjes.
  • Verzamel de venkel, appelsien en sjalotjes in een ovenschaal, besprenkel met tijm, oregano, zout, peper, chili vlokken en kokosolie. 
  • Bedek de ovenschaal met zilverpapier en rooster de groenten een 15-tal minuten in de oven. Daarna verwijder je het zilverpapier en rooster je de groenten nog een 20-tal minuten tot de groenten beginnen te kleuren.
  • Tijdens dat de groentjes in de oven zitten kunnen we eerst de dressing al maken. 
  • Verhit een klein pannetje en toast de anijszaadjes gedurende ongeveer 3 minuten. Roer de zaadjes af en toe om zodat ze niet aanbranden. Na enkele minuten zal de geur echt beginnen vrijkomen en weet je dat ze klaar zijn.
  • Laat de zaadjes even afkoelen in een kommetje en plet ze met een vijzel. Als je geen vijzel in huis hebt, net zoals ik, zal je creatief aan de slag moeten gaan. Een fles, deegrol, hamer, ... het werkt allemaal. 
  • Voeg het appelsiensap en de gember toe aan het kommetje anijszaad en meng dit even goed. Daarna kan je ook de olijfolie eraan toevoegen. Zuur en olie mengen niet goed dus je zal een aantal minuutjes goed moeten roeren tot alle ingrediënten goed gemixt zijn. 
  • Breng opnieuw een pot water aan de kook, voor de boekweit deze keer. Voeg ook hier een snufje zout aan toe. 
  • Wanneer het water kookt voeg je de boekweit eraan toe. Roer een paar keer goed met een houten lepel (gebruik hier geen gewone lepel voor, dat beïnvloedt het kookproces van granen) en zet het vuur wat lager wanneer het water weer kookt.
  • Na ongeveer 10 minuutjes kan je de boekweit afgieten. 
  • Een 5-tal minuutjes voordat je de groenten uit de oven haalt verhit je een pan op het vuur om de boekweit nog even te toasten. Wanneer de pan warm is voeg je er de boekweit aan toe. Regelmatig omroeren en van het huur halen wanneer het lichtjes naar nootjes begint te ruiken. 
  • Alles is klaar nu om je gerechtje te presenteren.
  • Begin met een klein lepeltje dressing, gevolgd door een portie boekweit. Top de boekweit met wat van de geroosterde groenten, sprankel er nog wat van de dressing over en werk af met wat groen van de venkel.

Tip: de rest van het groen van de venkel gebruik ik heel graag om thee van te maken! 

Roasted fennel- Final Presentation Recipes- DSCF2538 - © Beets & Roots - © Beets & Roots.jpg

Veel kookplezier 

&

Eet smakelijk

Camille-Beetsnroots 4.png

Ps; Maak je een van mijn gerechtjes, stuur me dan gerust een fotootje, tag Beets & Roots op Instagram of Facebook en laat me zeker weten wat je ervan vond! :-)