ECHTE (GROENTE)BOLOGNAISE

Een Oscar-winnaar met in de hoofdrol bloemkool, dat is deze spaghetti bolognaise. Geen overheersende bloemkoolsmaak, wel de korrelige structuur van gehakt. Ik gelukkig! Want eerlijk is eerlijk, dat is toch wel een van de gerechten die ik dacht te gaan missen bij mijn overschakeling naar plantbased. 

IMG_0242.JPG

Dit heb je nodig: 

  • 1 bloemkool
  • 2 wortelen
  • 250g champignons
  • 250g zongedroogde tomaten  
  • 800g tomatenblokjes
  • optioneel een handvol walnoten
  • 1 blikje tomatenpuree  
  • 2 teentjes look (of meer of minder, naar smaak) 
  • 1 grote witte ui
  • peper & zout (obviously) 
  • gedroogde basilicum, oregano en Provençaalse kruiden  
  • een scheutje rode wijn  
  • balsamico (het geheime & heilige ingrediënt van de Dubois')  
  • volkoren pasta  

Zo maak je het:  

  • Om de groentjes fijn te krijgen kan je een robotmixer of een rasp gebruiken. Heb je een robotmixer in huis; lucky you.  
  • Snijd het groen van de bloemkool en snijd hem in roosjes. Goed wassen en dan door de mixer halen zodat je een fijne korrelige mengeling krijgt.  
  • Hetzelfde geldt voor de wortelen, walnoten en champignons, alleen hoeven deze geen korreltjes te worden. 
  • Snijd de ui en de look fijn en laat even aanstoven in wat plantaardige olie.  
  • Voeg de geraspte groenten eraan toe en laat alles samen stoven tot het een goudbruine kleur krijgt. 
  • Een scheutje rode wijn erbij en omroeren tot de alcohol verdampt is. 
  •  Voeg de tomatenblokjes (die je eventueel ook wat fijn kan snijden), de zongedroogde tomaten en de puree toe en breng op smaak met de gedroogde kruiden, peper & zout en een scheutje balsamico. 
  • Laat de saus op een zacht vuurtje garen. (Hoe langer, hoe beter) 
  • En ja, de pasta... die kook je volgens de instructies.  
IMG_0243.JPG
IMG_0250.JPG

Veel kookplezier

&

Eet smakelijk