AUBERGINEBOOTJES MET KROKANT GEBAKKEN KIKKERERWTEN, TAHINI DRESSING EN PETERSELIE

Vaak twijfel ik of ik een gerechtje wel op de blog zou zetten omdat ik speel met de ingrediënten die ik in huis heb en dan denk dat het er mits wat meer voorbereidingen misschien nog anders of beter zou kunnen uitzien. Vandaag bedacht ik me dat dat me in de toekomst niet meer zal tegenhouden. Met mijn blog wil ik tenslotte aantonen dat je altijd wel wat lekkers in elkaar kan steken als je een basis aan granen, peulvruchten, noten en zaden in huis hebt en enkele stukken verse groenten & fruit. Een koelkast leegwerken door geïmproviseerde gerechten in elkaar te flansen vind ik écht de max. Zelf leef ik dan ook zelden of nooit een recept na. Ik baseer me meestal puur en alleen op een foto en vervang ingrediënten, laat er weg of voeg er anderen toe. Ik moedig jullie dus ook aan om mijn receptjes vrij te interpreteren en te improviseren waar nodig. De som van allemaal lekkere dingen is tenslotte een lekker ding, denk ik dan. 

IMG_0682.JPG

De auberginebootjes van vandaag zijn een prima voorbeeld van mijn manier van koken: koelkast openen - inhoud scannen - visueel geheugen raadplegen - goesting definiëren - experimenteren. En je ziet, voor interpretatie vatbaar, want lag er geen aubergine in mijn koelkast vanmiddag dan was het misschien een zoete aardappel, een pompoen, een avocado of een paprika geweest. 

IMG_0679.JPG

Bij deze versie ging het er in elk geval zo aan toe:

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • 1 blik kikkererwten 
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma 
  • Een handvol peterselie 
  • 3 eetlepels veganaise (moest ik yoghurt in huis hebben gehad zou ik hiervoor gekozen hebben)
  • 2 theelepels tahini
  • 1/2 theelepel lookpoeder
  • 2 eetlepels granaatappel (ben ik er vergeten op te doen, maar stonden wel klaar)

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de aubergine en snijd hem in de lengte in twee.
  • Maak met een mes groeven in het vruchtvlees van de aubergine zodat de warmte gemakkelijk naar binnen kan. Deze reden heb ik net verzonnen, mijn fotografisch geheugen zei me dat het zo moest en het ziet er ook gewoon mooi uit. 
  • Smeer beide helften in met olijfolie, kruid met peper en zout en laat de aubergines gedurende 20 à 30 minuten garen in de oven, tot ze goudbruin zijn en het vruchtvlees mals is geworden.
  • Bak in tussentijd de kikkererwten tot ook deze mooi kleuren en lekker krokant zijn. Dit kan in de oven, of in de pan. Kruid ze met paprikapoeder en kurkuma. 
  • Meng voor de dressing 3 eetlepels veganaise of plantaardige yoghurt met de tahini, het lookpoeder en de helft van de peterselie. 
  • Wanneer de aubergines en kikkererwten klaar zijn, smeer je de aubergines in met een laagje van de dressing. Lepel de kikkererwten erover en werk af met de rest van de peterselie, de dressing en indien jij ze niet vergeet, de granaatappel pitjes. 

Voor ons was als lunch een halve aubergine per persoon meer dan voldoende, maar je kan er gerust wat quinoa, rijst of eender wat je wil bij serveren. 

IMG_0678.JPG

Veel kookplezier

&

Eet smakelijk

Camille-Beetsnroots 4.png