GEROOSTERDE BLOEMKOOL MET HUMMUS, BELUGA LINZEN & TAHINI DRESSING.

Af en toe zit er iets in mijn hoofd, dat ik dan probeer uit te werken met de middelen die ik in huis heb. Morre moet dan ver weg uit de keuken blijven, want wat er op zijn bord komt te liggen moet een verrassing blijven. Compenseren voor het feit dat hij bijna altijd koud eten krijgt, noem ik dat. (Lees: alles moet natuurlijk eerst op de foto.)

Vanavond werd ik geïnspireerd door die eenzame bloemkool in onze koelkast en ook al lijkt het misschien een bordje waar veel tijd in is gestoken, je weet intussen dat je me daar niet snel op zal betrappen. De Beluga linzen kook je gaar in 20min - de bloemkool gaat op hoge temperatuur even lang de oven in - van een blikje gekookte kikkererwten maak je in een wip en een gauw hummus - peterselie hakken - radijsjes fijn snijden en oké, de tahinidressing had ik nog over van enkele dagen geleden maar dat is letterlijk tahini blenden met water, agave, paprikapoeder, citroen en zout. Et voila, dinner is served.

7F9CC216-410D-4700-A72A-E236784E6FFA.JPG
IMG_1850.JPG

Dit heb je nodig: 
(voor 2 personen)

  • 1 bloemkool
  • 1 kopje beluga linzen
  • Een paar radijsjes
  • Een handvol peterselie
  • Een snufje kurkuma
  • Voor de marinade:
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl esdoornsiroop
  • Voor de hummus:
  • 1 potje/blik of ongeveer anderhalf kopje gekookte kikkererwten
  • 1 el tahini
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl zaätar
  • 11/2 el olijfolie
  • Voor de tahini dressing:
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/2 citroen
  • 1/2 kopje water
  • Scheutje dadelsiroop/esdoornsiroop/agave/...
  • Peper & zout
FF9AA051-CA50-4DF0-B88B-8D735033558C.JPG

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden celcius

  • Breng de linzen in voldoende water aan de kook gedurende 20 minuten of tot ze beetgaar zijn

  • Voeg pas zout toe wanneer de linzen klaar zijn, anders vallen ze tijdens het koken uit elkaar

  • Verwijder de blaren en de stam van de bloemkool

  • Snijd de bloemkool in plakken van ongeveer 2 cm

  • Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen 

  • Smeer de bloemkool in met de marinade

  • Rooster de bloemkool in de oven gedurende ongeveer 20 á 30 minuten. Halverwege kan je de plakken eventueel omdraaien zodat ze aan beide kanten mooi kleuren

  • Maak de hummus door de kikkererwten te blenden met ongeveer 3 eetlepels van hun kookvocht (of water als er geen vocht in het blik zit), de olijfolie, komijn, tahini, zaätar en een snufje peper en zout. Je kan er eventueel ook een teentje look aan toevoegen zoals in het originele recept voor hummus, maar ik hou niet zo van rauwe look dus laat dit tegenwoordig achterwege

  • Maak de tahini dressing door alle ingrediënten te mixen in een blender. Begin met twee eetlepels water en bekijk dan de textuur even. Is hij te vast, voeg dan nog wat water toe en als hij te lopend is, voeg dan nog wat tahini toe

  • Was de radijsjes en snijd ze fijn

  • Was de peterselie en hak deze in grove stukken

  • Giet de linzen indien nodig af wanneer ze klaar zijn

  • Wanneer alles klaar is smeer je een dikke laag hummus op elk bord, met daarop de linzen, radijsjes, peterselie, bloemkool en tahini dressing. Werk het bord af met een snufje kurkuma.

8E3D6A89-9BF0-45EB-98AF-6AC46B33724E.JPG

Veel kookplezier

&

Eet smakelijk

Camille-Beetsnroots 4.png