GLUTENVRIJ NOTEN- EN ZADENBROOD

Ik zou het eigenlijk vaker moet maken, dit heerlijk notenbrood. Zo eenvoudig, zo lekker en zo gezond! In het dagdagelijkse leven probeer ik zo weinig mogelijk brood te eten, omdat ik er nogal gemakkelijk van bijkom en er meestal een opgeblazen gevoel aan overhoud. Zonder tarwe en gluten en met alleen maar noten, zaden en vezels is dat helemaal niet het geval en kan ik dus met een gerust hart mijn bokes smeren. 

 

IMG_0794.JPG

Psylliumvezels... Het klinkt als iets heel speciaals, maar eigenlijk is het gewoon een heel eenvoudige natuurlijke vervanging voor gluten. En in tegenstelling tot xanthaangom, wat soms irriterend werkt op de darmen, is psyllium juist goed voor de vertering. Net zoals gluten zorgt het ervoor dat gebak niet uit elkaar valt en niet uitdroogt. Je vindt ze in de meeste natuurwinkels en ze zijn helemaal niet duur.

IMG_0788.JPG

 Dit heb je nodig: 

  • 2 eetlepels psyllium vezels
  • Anderhalf kopje water
  • 6 keer een half kopje van verschillende noten & zaden. Bijvoorbeeld: 1/2 kopje amandelen, 1/2 kopje hazelnoten, 1/2 kopje pompoenpitten, 1/2 kopje zonnebloempitten, 1/2 kopje lijnzaad, 1/2 kopje sesamzaad
  • Een handvol rozijnen/ cranberries/olijven/zongedroogde tomaten/... 
  • 1,5 theelepel zout
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • Een bakvorm of muffin tray

Zo maak je het: 

  • Doe de psylliumvezels samen met het water in een kommetje en laat dit 5 minuten rusten.
  • Meng de noten en zaden en blend ze heel kort zodat je kleine stukjes hebt. 
  • Smelt de kokosolie. 
  • Meng de noten en zaden met de cranberries of olijven of wat je wenst te gebruiken en doe er ook de kokosolie bij. 
  • Na 5 minuten doe je de psyllium gel er ook bij en meng je dit even goed door elkaar.
  • Voor het beste resultaat laat je dit nu een uurtje rusten maar deze stap is geen must.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bak het brood gedurende 60 à 70 minuten.  
  • Je kan ook verschillende kleine broodjes maken in een muffin tray. Als je voor deze optie kiest moeten ze maar 50 minuten in de oven. 
  • Laat het brood afkoelen en bewaar het daarna in een keuken handdoek in de koelkast.
IMG_0792.JPG

Veel bakplezier

&

Smeer ze!

Camille-Beetsnroots 4.png