ZOETE AARDAPPEL IN DE OVEN MET AVOCADO VEGANAISE EN QUINOA

Dit super lekker en eenvoudig ovengerecht zou wel eens een van mijn favorieten kunnen zijn. Het lijkt misschien veel werk, maar eens je aardappelen gaar zijn is het in een wip en een gauw klaar!

Dit heb je nodig:
(Voor 4 personen) 

  • 4-6 zoete aardappelen (afhankelijk van grootte en van goesting)
  • 0ngeveer 200g witte of rode quinoa 
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • lente-ui
  • 1 avocado
  • 1 klein teentje look
  • plantaardige olie (ik gebruik voor veganaise altijd maïsolie)
  • graantjesmosterd
  • citroen
  • zout
  • olijfolie
  • koriander 

Zo maak je het:

  • Ik eet mijn zoete aardappel liefst met de schil eraan, maar je kan ze ook gerust schillen. Ik snijd er in elk geval de uiteinden af.
  • Snijd de aardappelen in de lengte in twee en plaats ze in een ovenschaal met de binnenkant naar boven.
  • Besprenkel met een beetje olie, peper en zout en verwarm ze in de oven gedurende een 30-40 tal minuten op 180 graden. 
  • Indien je quinoa in bulk koopt, spoel je hem best even in fijne zeef. De quinoa uit pakjes heeft dit meestal niet nodig. 
  • Breng de juiste hoeveelheid water aan de kook (2 eenheden water voor 1 eenheid quinoa) en voeg de quinoa toe wanneer het water kookt. Laat de quinoa op een zacht vuur koken tot al het water weg is. Dit zou ongeveer 12 minuten moeten duren.
  • Om de quinoa al wat smaak te geven voeg ik meestal een theelepel biologische groentebouillon toe. 
  • Was de komkommer, paprika en lente-ui, snijd ze fijn in kleine blokjes en verzamel alles samen in een mengkom met wat peper en zout.
  • Voor de avocado mayonaise maken we eerst de basis veganaise;
  • Giet in een mengkom een half glas sojamelk en twee theelepels citroen. Daarna ga je geleidelijk aan een groot glas olie in de mengkom gieten, tijdens dat je het geheel met een staafmixer opklopt. 
  • Voeg een snufje zout toe en 1 à 2 theelepels mosterd, naar smaak. 
  • Mix het geheel nog even verder tot je een voldoende vaste substantie hebt. Als de mayonaise te lopend is kan je, op dezelfde manier, nog wat olie toevoegen, maar let wel; na hem enkele minuten te laten staan wordt hij sowieso nog wat vaster. 
  • Om uiteindelijk de avocado mayonaise te verkrijgen voeg je nog 1 volledige voldoende rijpe avocado (in blokjes) toe en pers je er een teentje look in. Nog even mengen met de mixer en klaar! 
  • Wanneer je zoete aardappelen gaar zijn, serveer je ze op een bordje met wat quinoa en groentjes in het midden. Een beetje mayonaise erover en nog wat toppen met koriander en iedereen kan aan tafel! 

Veel kookplezier 

&

Eet smakelijk