TAHINI EN BOERENKOOLSALADE MET LENTE-GARNITUUR

Ook al bevestigt het weer het niet steeds, de lente is wel degelijk gearriveerd! En dat wil zeggen dat we stilaan de overgang maken van winterse groenten naar de iets zomersere. Tijd dus voor aardappel, knolselder, pastinaak, pompoen, champignons, witte kool, selder, boerenkool, enz.

Vandaag koos ik voor een salade met boerenkool, pompoen, champignons, kikkererwten, ui en luzerne, maar het leuke aan deze salade is dat je hem elk seizoen gewoon weer met andere groenten kan maken. 

Dit heb je nodig:
(Voor 4 personen)

  • 1 krop of ongeveer 300g voorgesneden boerenkool
  • Ongeveer 250g gedroogde kikkererwten of 500g gekookte kikkererwten 
  • 500g kastanje champignons
  • 1 grote rode ui
  • 1 kleine flespompoen
  • Luzerne
  • Zaden & noten naar keuze
  • Tahini
  • 1 citroen of limoen
  • olijfolie
  • Peper & zout
  • koriander
  • Warm water 
  • Rode wijn azijn
  • Esdoorn siroop

Zo maak je het:

  • Als je gedroogde kikkererwten gebruikt laat je ze eerst een nachtje weken en kook je ze daarna een 20-tal minuten
  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Schil de flespompoen en snijd hem in blokjes
  • Doe de blokjes in een ovenschaal met een scheutje neutrale olie en een snufje peper en zout en laat gedurende 20 minuten tot een half uur garen
  • Spoel de kikkererwten, laat ze uitlekken en leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat
  • Plaats de kikkererwten de laatste 10 minuten mee in de oven zodat ze kunnen uitdrogen. Ze mogen gerust wat bruin worden, dan zijn ze lekker krokant
  • Voor de dressing mix je een teentje look met een 5-tal eetlepels tahini, 1 eetlepel olijfolie, een half glaasje warm water, het sap van een volledige kleine citroen of limoen, een handje koriander, een eetlepel esdoorn siroop, een snufje zout en een theelepel rode wijn azijn
  • De dressing mag voldoende lopend zijn dus je kan altijd nog wat spelen met water en olie om de juiste structuur te krijgen 
  • Snijd vervolgens de champignons en bak ze gaar in een hete pan met wat olie, peper en zout
  • Snijd een rode ajuin fijn 
  • Was de boerenkool heel goed met koud water en snijd alles fijn (of open de zak voorgesneden kool) 
  • Verzamel de kool in een mengkom en roer er de dressing onder 
  • Wanneer alles gaar en klaar is kan je de bordjes beginnen dresseren: een beetje boerenkool, wat champignons, rode ui, kikkererwten, pompoen en luzerne
  • Ikzelf hou ervan om als finishing touch nog wat zaden en/of noten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld hennepzaad  

Leuk om te weten:
Boerenkool (ook wel bekend als kale) is een van de aller populairste groene groenten omwille van zijn vele bijdragen aan de gezondheid. Zo staat deze groente bekend voor het afstoten van kankercellen, voor zijn hoge inhoud aan antioxidanten, vitamine A, K, C en B6, calcium, proteïnen, omega 3 en 6 vetzuren en nog heel veel meer. 

 

Veel kookplezier

eet smakelijk

Camille-Beetsnroots.png